Πως να συντηρείτε και να καθαρίζετε το πλυντήριο

Το πλυντήριο είναι μία από τις συσκευές που χρησιμοποιούνται πολύ. Η παραμέλησή του μπορεί να μην του επιτρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά του και να καθαρίζει τα ρούχα σας.

Επειδή εκτίθεται στην υγρασία τόσο συχνά, η συγκέντρωση μούχλας και απορρυπαντικού είναι κάτι συνηθισμένο. Αν και ίσως μπορείτε να την αγνοήσετε στην αρχή, με τον καιρό μετατρέπεται σε πραγματικό πρόβλημα, οδηγώντας στην εμφάνιση δυσάρεστων οσμών που περνάνε στα ρούχα σας.

Με την τακτική απολύμανση και συντήρηση του πλυντηρίου όχι μόνο αποφεύγετε αυτού του είδους τα προβλήματα αλλά και διατηρείτε την καλή λειτουργία του.

Ευτυχώς υπάρχουν μερικά κόλπα που περιλαμβάνουν εντελώς φυσικά υλικά που θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε σε βάθος το πλυντήριό σας. Παρακάτω θα μοιραστούμε μαζί σας τέσσερις από τις καλύτερες συμβουλές συντήρησης του πλυντηρίου, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διατηρήσετε την καλή λειτουργία του και την τέλεια πλύση των ρούχων σας.

Είστε έτοιμοι να μάθετε πώς να καθαρίζετε το πλυντήριο;

1. Καθαρίζετε το πλυντήριο συχνά

καθαρίζετε το πλυντήριο
 

Ο συνδυασμός καυτού νερού και μηλόξυδου είναι μία από τις καλύτερες λύσεις για τη συντήρηση του πλυντηρίου. Εξαλείφει τα βακτήρια και τη μούχλα ενώ απομακρύνει τους δύσκολους λεκέδες.

Μια καλή ιδέα είναι να ακολουθείτε αυτή τη διαδικασία τουλάχιστον μία φορά το μήνα για να προλάβετε το σχηματισμό μούχλας και την ανάπτυξη δυσάρεστων οσμών.

Υλικά

  • καυτό νερό
  • 1/2 φλιτζάνι μηλόξυδο

Οδηγίες

  • Γεμίστε το πλυντήριο με καυτό νερό, προσθέστε το μηλόξυδο και εκκινήστε το πρόγραμμα σύντομης πλύσης.
  • Μόλις τελειώσει, ανοίξτε το πλυντήριο και αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα για μία ώρα.

 

2. Καθαρίζετε το πλυντήριο και το φίλτρο

Το φίλτρο του πλυντηρίου βρίσκεται μέσα στον κάδο του. Ίσως είναι το πιο περίπλοκο σημείο όσον αφορά στο καθάρισμα και χρειάζεται αρκετή προσοχή. Σε αυτή την περίπτωση το θέμα δεν είναι τόσο το προϊόν που πρέπει να χρησιμοποιήσετε όσο η αφαίρεση των κατάλοιπων που έχουν παγιδευτεί στο φίλτρο και ο καθαρισμός του.

Οδηγίες

  • Βγάλτε το πλυντήριο από την πρίζα, σιγουρευτείτε ότι είναι εντελώς άδειο και αφαιρέστε το καπάκι του φίλτρου.
  • Ξεβιδώστε το πάνω μέρος και αφαιρέστε το τελείως.
  • Απομακρύνετε από το φίλτρο κλωστές, χαρτιά, βρωμιά και ό,τι άλλο ξένο αντικείμενο βρείτε.
  • Έπειτα πάρτε το κατσαβίδι και χρησιμοποιήστε το για να γυρίσετε την τουρμπίνα και να αφαιρέσετε ό,τι κατάλοιπα έχουν κολλήσει εκεί.
  • Τοποθετήστε ξανά το φίλτρο στη θέση του με ασφάλεια πριν τη χρήση για να μην παρουσιαστεί διαρροή νερού.
 

3. Καθαρισμός του λάστιχου της πόρτας

καθαρίζετε το πλυντήριο και μουχλα

Στο λάστιχο της πόρτας του πλυντηρίου τείνουν να αναπτύσσονται μούχλα και δυσάρεστες μυρωδιές επειδή εκεί συγκεντρώνεται η υγρασία.

Αν και μπορείτε να στεγνώνετε αυτό το σημείο μετά από κάθε πλύση, σχεδόν πάντα παραμένει εκεί κάποια υγρασία η οποία αργά ή γρήγορα δημιουργεί προβλήματα.

Για να εξουδετερώσετε τα μικρόβια και τη μούχλα, θα αξιοποιήσετε τις αντισηπτικές ιδιότητες του υπεροξειδίου του υδρογόνου και του λεμονιού.

Υλικά για να καθαρίζετε το πλυντήριο

Οδηγίες

  • Πάρτε το χυμό από ένα φρέσκο λεμόνι και ανακατέψτε το αμέσως με το νερό και το υπεροξείδιο του υδρογόνου σε έναν κουβά.
  • Παρατηρήστε προσεκτικά τη θέση του λάστιχου της πόρτας για να μπορέσετε να το ξαναβάλετε εύκολα πίσω.
  • Όπου δείτε μούχλα, ψεκάστε τη με το απολυμαντικό λεμονιού και σκουπίστε με ένα σφουγγάρι.
  • Καθαρίστε όλα τα σημεία γύρω από το λάστιχο της πόρτας για να αφαιρέσετε τελείως τη μούχλα.
  • Πριν βάλετε πίσω το λάστιχο, ψεκάστε το άλλη μια φορά με το διάλυμα και σκουπίστε το καλά με ένα στεγνό πανί.